Resurscentrum integration

Resurscentrum integration


Resurscentrum (RCI) erbjuder stöd i integrationsfrågor och riktar sig både till kommunens invånare och enskilda verksamheter. RCI är ett tvärprofessionellt team som arbetar med och för nyanlända barn, ungdomar och deras familjer, oavsett ursprung eller anledning till migration. På RCI arbetar en pedagog, två socionomer, samt en processledare och en utvecklingsledare.

Vi arbetar utifrån en metod vi tagit fram i projekt Begripligt hela vägen. Syftet är att skapa en röd tråd av olika insatser för att ge barnen och ungdomarna bättre förutsättningar att förstå sin egen integrationsprocess. Detta görs genom:

  • Välkomstsamtal, som ger en första information om den svenska förskolan, skolan och gymnasieskolan beroende på ålder. Vi pratar även om resan hit , hur de tidigare levt. Hur känns det just nu?
  • Kartläggning av tidigare kunskaper och erfarenheter.
  • Sverigeprogram och Jag, vi och samhället, för att genom olika gruppverksamheter samtala om olika aspekter av att vara ny i Sverige.
  • Föräldragrupper med möjlighet att diskutera hur det är att vara förälder i Sverige – likheter och skillnader.
  • Ungdomsgrupper där tonåringar får reflektera över att vara ung här och nu.
  • Enskilda stödinsatser för barn, ungdomar och deras familjer.

 

 

Vi erbjuder också stöd till dig som kommer i kontakt med barn och ungdomar med andraspråksbakgrund och deras familjer. Vi kan vara:

  • Ett bollplank om du har funderingar och behöver råd kring exempelvis bemötande, normer, likheter och skillnader.
  • En länk mellan dig och andra myndigheter och organisationer.
  • En informationskanal om du eller din organisation behöver ökad kunskap kring olika integrationsfrågor, som till exempel att arbeta med tolk. Vi kan även ge förslag på metoder och material för att arbeta med barn med andraspråksbakgrund.


Kontakta oss om du har frågor »




Barn på flykt

Förföljelse, våld, krig, fattigdom och naturkatastrofer tvingar människor på flykt varje dag och flyktingströmmarna bara ökar och ökar. Just nu uppskattar FN att cirka 60 miljoner människor är på flykt världen över. Så många flyktingar har det inte varit sedan andra världskriget. För Sveriges del ökade antalet asylsökande från 54 000 till 81 000 personer mellan åren 2013 och 2014. Under 2015 ökade antal asylsökande ytterligare till 162 000 för att sedan sjunka drastiskt under 2016 och 2017, då 28 000 respektive 25 000 personer sökte asyl i Sverige. 

Antalet ensamkommande barn har följt en liknande utveckling. 2014 var det 7 049 unga människor som sökte asyl i Sverige, 55 procent fler än året innan. Under 2015 ökade även antalet ensamkommande barn till 35 369. Sedan dess har antalet ensamkommande barn minskat kraftigt. 2199 sökte asyl under 2016 och 1336 under 2017. 

Asylsökande: Människor som tar sig till Sverige och söker skydd (asyl) kallas asylsökande tills deras ansökan är behandlad. Om den asylsökande räknas som flykting eller ”skyddsbehövande i övrigt” får han eller hon uppehållstillstånd.

Kvotflykting/Vidarebosatt: Sverige tar emot cirka 1900 kvotflyktingar per år, särskilt utsatta människor som drabbats av förföljelse, krig eller andra katastrofer. De väljs ut av FN:s flyktingorgan UNHCR som bedömt att de inte kan återvända hem och att det inte går att hitta någon annan, närmare lösning. Ytterst få kvotflyktingar är barn som kommer utan föräldrar eller vårdnadshavare och de räknas inte med i statistiken över ensamkommande.

Statistik från Migrationsverket »
Fakta om ensamkommande »

Framtids- och utvecklingsförvaltningen

Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund


Telefon växel 0670-161 00


E-post begripligt@stromsund.se

© Strömsunds kommun, 2019

Vi använder cookies